CategoriesGenel

Yaban Mersini Nerede Üretilir?

Tüm yaban mersini gibi, en iyi asidik toprakta, pH ölçeğine göre 7.0’dan daha düşük bir seviyede büyürler. Toprağınızı bahçe mağazalarında bulunan ucuz bir pH test kiti ile test edebilir veya toprak testi için bir üniversite tarımsal yayım merkeziyle iletişime geçebilirsiniz.
Toprak tipi
Yaban mersini ve diğer asit seven bitkiler, asitli toprağa ekildiğinde besinleri daha verimli bir şekilde emer. Toprak asitliği, sıfırdan 14’e kadar değerler veren pH ölçeğinde ölçülür. Asidik toprağın pH değeri 7.0’dan düşüktür. PH 5.0 ile 6.0 arasında olduğunda yaban mersini iyi büyür, bu nedenle optimum büyüme için asitliği destekleyen organik toprak değişikliklerini doğal toprakla karıştırmanız gerekir.
Çoğu zaman, bir yaban mersini fidanı bir bahçede iyi sonuç vermiyorsa, problem topraktır. Yaban mersini toprağının pH’ı çok yüksekse, yaban mersini çalıları iyi büyümeyecektir. Yaban mersini yehtiştirilecek toprağın pH seviyenizi yüksekse toprak pH’ını düşürmek gerekmektedir. Yaban mersini bitkileri için uygun toprak hazırlığı ve yaban mersini için toprak pH’ını nasıl düşürebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Yaban mersini bitkisi için toprak hazırlığını ne kadar iyi yaparsanız yapın, toprağın doğal olarak asidik olduğu bir bölgede yetiştirmiyorsanız, hiçbir şey yapılmazsa toprak pH’sının birkaç yıl içinde normal seviyesine döneceğini göreceksiniz. Yerleşik yaban mersini için toprak pH’ını düşürmek veya önceden ayarlanmış yaban mersini pH toprak seviyesini korumak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır.
Bir yöntem, yaban mersini bitkisinin tabanının etrafına yılda yaklaşık bir kez sphagnum turba yosunu eklemektir. Kullanılmış kahve telvesi de kullanılabilir.
Yaban mersini toprağının pH’ını düşürmenin başka bir yolu da yaban mersini asidik bir gübre ile gübrelemektir. Amonyum nitrat, amonyum sülfat veya sülfür kaplı üre içeren gübreler yüksek asitli gübrelerdir.
Toprak üzerine kükürt eklemek, toprak pH’ını düşürmenin başka bir yoludur. Bunun dikili yaban mersini bahçesi üzerinde etkili olması biraz zaman alabilir çünkü yaban mersini çalılarının köklerine zarar vermeden toprağın derinliklerine kadar kazıyıp toprağa karıştırtamayacağınız için zamanla köklerine kadar inmesini beklemek zorunda kalacaksınız.
Bir başka yöntem ise toprağın pH’ı çok yüksek olduğunda hızlı bir çözüm, seyreltilmiş sirke kullanmaktır. Yaklaşık 3,5 litre suya 2 yemek kaşığı (30 mL.) Sirke kullanın ve yaban mersini bununla haftada bir veya birkaç kez sulayın. Bu hızlı bir çözüm olsa da, uzun ömürlü değildir ve yaban mersini toprak pH’ını düşürmenin uzun vadeli bir yolu olarak kullanılmamalıdır.

Asidik Malç
Toprağı asidik tutmak, yılda bir veya iki kez malç uygulamalarını gerektirecektir. Nem seviyelerini eşit tutmaya ve yabani otları caydırmaya yardımcı olmanın yanı sıra, seçtiğiniz malçlama malzemeleri toprak mikroorganizmaları onları parçaladıkça asitliği artırabilir. Her yıl ilkbaharda ve sonbaharda talaş, çam iğneleri, kıyılmış meşe yaprakları, talaş veya kompost kullanmak gerekir.

Toprağın nemini ve sıcaklık seviyelerini daha eşit tutmak ve yabani otları caydırmak için toprağın üst kısmını asidik malçla malçlayın. Malçlama uygulamasını yılda bir veya iki kez yapmak gerektirecektir. Talaş, kompost, çam iğneleri, kıyılmış meşe yaprakları veya talaş kullanabilirsiniz. Bu malzemeler ayrıştıkça toprağın eğimini iyileştirir ve asidik tutmaya devam eder. İlkbahar ve sonbaharda tekrar malç uygulayın.
Gübreleme
Yaban mersini gübreleme, yaban mersini sağlığını korumanın mükemmel bir yoludur. Yaban Mersini Ne Zaman Gübrelenmeli? Yaban mersini çalılarını gübrelemek için bir ilk veya son tarih olmamakla birlikte, genel kural yaban mersini yaprakları büyümeden önce ilkbaharda gübrelemektir. Yaban mersini yılda bir kez gübrelemelisiniz. Genel olarak, bundan daha sık gübrelemeye ihtiyaçları yoktur.